Willem Uzn. Zwaga (Leeuwarden) stunt tijdens openingswedstrijd

De openingswedstrijd van het SKS kampioenschap 2018 werd er een om in te lijsten. Op en om het wedstrijdwater én over de hele wereld, via Track & Trace, konden skûtsjeliefhebbers zien hoe schippers en bemanningen een prachtige strijd met elkaar leverden. De route via het nieuwe vaarwater Suderburds Wiid zorgde mede voor een verrassende uitslag. Willem Uzn. Zwaga pakte met het Ljouwerter skûtsje de dagoverwinning. “Machtig mooi!”De dag begon met de routebesprekking in het nieuwe Theehuis, waar ook Commissaris van de Koning Arno Brok en minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins bij aanwezig waren. Het weerpraatje werd wegens ziekte van Piet Paulusma waargenomen door Hessel Kerkhof. Hij voorspelde een NW-wind kracht 3, die later op de middag zou toenemen naar kracht 4. “Bij deze wind wordt er altijd gestart op de Pikmar”, zo vertelde wedstrijdleider Arno Huisman. Met de komst van 25 hectare nieuw vaarwater, Suderburds Wiid, was de route aangepast en telde deze maar liefst zes boeien en drie korte kruisrakken.

De traditionele sleep ging niet geheel volgens plan, aangezien een van de lijnen losging. Desondanks verliep de start wel volgens ‘traditie’. De spanning aan boord van de skûtsjes was te snijden en zoals zo vaak bij Grou leidde dit tot een algehele valse start. Bij de tweede start kozen Heerenveen, Earnewâld en Joure voor een plekje onderin, terwijl Súdwesthoek, Huizum en Leeuwarden meer bovenin bij de kotter lagen.

Heerenveen arriveerde als eerste bij de bovenboei, gevolgd door Earnewâld en ook Leeuwarden had een goede slag gemaakt. De eerste zes skûtsjes konden vrij van elkaar voordewind door de Tynje. Daarachter schoven de skûtsjes steeds meer naar elkaar en boord aan boord hielden zij elkaar de wind uit de zeilen. Prachtig om te zien al die skûtsjes breeduit in dat smalle wedstrijdwater. Maar aan boord werd met man en macht geprobeerd om los te komen en de vrije ruimte op te zoeken. Sneek en ook Grou leken daar het best in te slagen.

De koplopers waren inmiddels al op de Wide Ie waar zij een tweetal korte kruisrakjes zeilden. Een paar wisselingen hadden inmiddels plaatsgevonden, maar Sytze Brouwer (Heerenveen) lag nog altijd aan de leiding. Op de Suderburds Wiid ging Heerenveen in de fout met een bakboord-stuurboordsituatie met Earnewâld. De rode protestvlag werd getoond en Heerenveen zakte van de eerste naar de vierde plaats.

De strijd om de koppositie barstte los. Leeuwarden koos de aanval en maakte andere slagen dan zijn voorganger Earnewâld. Dat bracht succes en zo nam Willem Uzn. Zwaga de leiding in de wedstrijd. Achter de kopgroep waren de Grousters bezig aan een inhaalrace. Nadat zij als twaalfde de eerste boei hadden gerond, wisten zij als vijfde te finishen. Debutantschipper Rinus de Jong (Joure) hield lange tijd voorin stand, maar zakte uiteindelijk af naar de achtste plaats. Jappie Dzn. Visser (Sneek) deed er alles aan om van de elfde stek te komen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in.

Heerenveen zag nog altijd het gevaar van een naderend protest en liet bij het ronden van de boei op de Wide Ie de Earnewâldsters ruim voor gaan. Daarmee verspeelde Sytze Brouwer zijn derde plaats, nadat hij daarvoor al Johannes Hzn. Meeter van Huizum langszij had zien komen. It Doarp Huzum kwam als een speer dichter bij Leeuwarden en trachtte in de laatste slagen voor de finish Willem Uzn. Zwaga nog nerveus te maken. Maar de jonge schipper bleef geconcentreerd en verdedigde zijn koppositie met verve en pakte de dagwinst. Huizum moest zijn aanval vlak voor de finish bekopen met verlies, want Gerhard Pietersma (Earnewâld) pakte zelfs nog net de tweede plaats.

Na de finish kwamen de emoties bij winnaar Willem Uzn. Zwaga. “Wij zeilen met een zwarte wimpel, voor oud-bemanningslid ‘de Wiets’.” Hij overleed in februari van dit jaar en zijn zonen zeilen mee als bemanning. “Ik had het beloofd in zijn laatste uren en het is gelukt!”

Akkrumer Skûtsje als eerste achter de sleep:

Bekijk hier de beelden van Omrop Fryslan door op onderstaande link te klikken:

https://omrop.fr/UwwW

Bemanningslid van de dag vandaag Riemer Dijkstra

Uitslag wedstrijd Grou:

1Willem Uzn. ZwagaLeeuwarden0.90
2Gerhard PietersmaEarnewâld20
3Johannes Hzn. MeeterHuizum30
4Sytze BrouwerHeerenveen40
5Douwe Azn. VisserGrou50
6Pieter Ezn. MeeterAkkrum60
7Klaas WesterdijkDrachten70
8Rinus de JongJoure80
9Albert Jzn. VisserLemmer90
10Auke de GrootStavoren100
11Jappie Dzn. VisserSneek110
12Jeroen PietersmaDrachten120
13Jaap Lzn. ZwagaLangweer130
14Teake Klaas van der MeulenWoudsend140