Pieter Meeter, schipper van ons skûtsje

Schipper Pieter Meeter - Skutsje Meeter

De prestaties van het Akkrumer SKÛTSJE in 2018

Het nieuwe zeilseizoen 2019 staat weer voor de deur.
Traditiegetrouw hierbij mijn terugblik op het mooie 2018 seizoen:

Met dezelfde bemanning als vorige jaren begint het skûtsje zich steeds vaker in de top te roeren. Een bemanning wat lekker op elkaar is ingespeeld, is uiteraard een stevige basis.

De openingswedstrijd te Grou was toch anders dan andere jaren, een nieuwe vaarroute is er gegraven en daar is gebruik van gemaakt. De spannende kruisingen door de Tynje zijn hierdoor helaas wel vervallen, maar met een mooie 6e positie was het een goed begin.

Op Veenhoop en Eernewoude is traditioneel een wal start, Akkrum had een 13e plaats getrokken op Veenhoop en een 2e plaats op Eernewoude.

Het was een moeilijke wedstrijd op de Veenhoop, de wind liet het afweten en kwam soms van alle kanten.
Desondanks werd er gewoon gezeild en gingen de mannen van Akkrumer er vol voor.
13e starten en 4e eindigen was weer een top.

Eernewoude: de wedstrijdorganisatie was consequent, te weinig wind, afgelasting!!!!!

Terhorne was weer een mooie dag voor Akkrum, eindelijk open water met mooie slagen.
Mooie start, we verloren niets maar wonnen ook niets.

Wij hadden het gevoel dat we onze zeilen aardig hadden overbelast tijdens een zwaar voorseizoen met heel veel wind wat ons zeil niet echt goedgedaan heeft. Tijdens deze competitie moesten we echt alles bijzetten om onze positie te behouden, zo gemakkelijk het vorig jaar ging, zo moeizaam ging het nu.
Een uiteindelijke dik verdiende 4e plaats.

Langweer was ook weer zo’n dag, stevige wind, onrustig meer.
Ook hier weer de handen vol om de positie te kunnen behouden, mooi bij de eerste 6 skûtsje strijden, maar geen overmacht en met grote moeite op de 5e positie geëindigd.

Elahuizen, Stavoren en Woudsend, prachtige wateren om een mooie strijd te kunnen laten zien, met een 5e, 6e en een 6e plaats uiteraard prachtig gezeild en uiterst constant, maar geen heerlijke grote sigaar, terwijl we vorig jaar 4x een 1e plaats hadden gescoord was nu een 4e plaats het hoogst haalbare. We waren het ons nu zeker bewust, de Pk’s die uit ons uit ons zeil kwamen waren niet meer de Pk’s die we waren gewend. Ondanks dat we gemiddeld uitstekend zeilden draaiden we mee in de top. Onze concurrenten hadden allemaal al dubbele cijfers, Akkrum had als slechte wedstrijd nog steeds 6 punten.

Op dinsdag was de inhaalwedstrijd op Woudsend (Eernewoude was immers afgelast)
De bedoeling was, om het eerlijk te houden, dat we in een sleep zouden starten met je startnummer die op Eernewoude telde.
Echter stevige wind gooide roet in het eten en uit veiligheid was dit geen haalbare kaart en dus werd er gekozen voor een normale start met een stevige wind. Dit is niet de combinatie waar Akkrum momenteel op zat te wachten. Het skûtsje was wreed, moeilijk onder controle te houden, eigenlijk was er geen eer te behalen, een teleurstellende 12e positie.

Lemmer 1:
De mannen moesten weer aansluiting krijgen bij het klassement en een door de SKS voorgestelde sleepstart met Positie 2, was onder de huidige omstandigheden een groot voordeel.
Mooi rustig weertype en door tactisch goed zeilen konden we onze 2e positie behouden.
Akkrum stond gewoon weer prachtig in de top, dicht bij de koploper, net voor de concurrenten.

Lemmer 2:
Akkrum had weer een prachtige start, wel een wat ruiger weertype, maar we hadden onze oude set zeilen weer gebruikt, deze is 5m2 kleiner maar door de stevige windt hadden we hier geen hinder van.
Goed om de bovenste ton, voor onze directe concurrenten.
Het zag er rooskleurig uit.
Wat kan alles snel veranderen, Akkrum krijgt ruimte om de voordewindse boei te onderhalen, echter Eernewoude vliegt achter ons langs, raakt hierdoor Heerenveen, die hierdoor stuurloos raakt en ramt Akkrum vol bij haar zwaard, door de klap, de ontstaande schade en een gewonde schotenman aan boord kan er niet meer verder worden gezeild.
Zo lig je top 4 en binnen luttele seconden kun je de wedstrijd verlatenen en lig je verbouwereerd aan de vuurtorenweg te Lemmer, ambulance erbij, weg kampioenschap? We hebben achteraf het gelijk gekregen dat we door een derde partij uit de wedstrijd waren gezeild, waardoor je dan de gemiddelde punten krijgt van alle wedstrijden, we kregen 5.7 punten. Moesten we hier blij mee zijn, ik denk van niet, we hadden een prachtig positie, met onze concurrenten achter ons. Gelukkig viel het met de gewonde ook 100% mee, per ambulance is hij naar het ziekenhuis vervoert en na diverse controles kon hij ’s avonds weer naar de vloot terug en was hij de volgende dag weer fit genoeg om mee te zeilen.

Slotdag te Sneek:
Akkrum staat gewoon top 3.
3,7 punten achter de nummer 1.
Super spannend. Rustig weertype, wel een erg schiftende wind.
Geen fijne start, Heerenveen en Grou voor ons, dit was uiteraard niet de bedoeling.
Heerenveen en Grou hebben samen prachtig gezeild, wij waren niet in staat om ons hierin te kunnen mengen.
Dus reëel, hoogst haalbare was een derde plaatst.
En wat hebben we hier om moeten vechten, Lemmer zat voor ons maar moet achter ons eindigen.
Lemmer hield ons als een havik in de gaten, alles wat wij bedachten, pareerde Lemmer.
Hierin zat ook onze opening, als iemand je zo in de gaten houdt en zo direct reageert, dan kun je daar gebruik van maken.
Dat lukte uiteindelijk bij de laatste drie tactische aanvallen voor de finish, precies voldoende, op de finish hadden we Lemmer te pakken.

Einduitslag 3e met een prachtige huldiging in Akkrum.

Ik wens een ieder weer veel kijkplezier in seizoen 2019 !

Pieter Meeter
Schipper skûtsje Akkrum