Gerhard Pietersma (Earnewâld) wint onvoorspelbare wedstrijd bij De Veenhoop

De walstart in het Grytmansrak bij De Veenhoop is jaarlijks een wedstrijd in de wedstrijd. De lierenmannen aan boord van de skûtsjes trainen hier speciaal op. Richting de klok van 14:10 uur nam de spanning toe. Nadat het startschot had geklonken, draaiden zij als een bezetene aan de lieren om het zeil zo snel mogelijk omhoog te krijgen. Dit jaar waren de skûtsjes flink aan elkaar gewaagd en hadden ze vrijwel gelijk alle zeilen bijgezet. Maar ja, waar was de wind? Het werd een lange, gespannen wedstrijd. Tot op de finish bleek nog van alles mogelijk. Gerhard Pietersma pakte met het Earnewâldster skûtsje de dagwinst. “Net als vorig jaar als eerste over de finish.”

Johannes Hzn. Meeter (Huizum) startte van nummer 1 en probeerde als eerste het Grytmansrak uit te komen. Dat was nog niet zo eenvoudig aangezien de achteropkomende skûtsjes hem de wind uit de zeilen leken te nemen. Zo dreven de achterste skûtsjes, zoals Stavoren en Heerenveen, al snel naar voren. Grou, dat van startplek 2 begon, kwam in de knel met de bootjes die langs het wedstrijdwater lagen. De wind leek totaal verdwenen. Het werd een stilleven van skûtsjes. Verderop de Wide Ie was een rimpeling over het water zichtbaar. Daar was de wind, maar hoe kwamen de skûtsjes daar?

Met veel rust en geduld zochten de schippers naar de vlaagjes en af en toe zag het publiek een skûtsje de wind in de zeilen krijgen. Koploper Huizum liep iets uit op zijn achtervolgers. Maar op het moment dat de wind bij hem weer wegviel kwamen andere skûtsjes naar voren. Zo werd in de eerste paar honderd meter de complete skûtsjevloot door elkaar geschut. Huizum behield echter de leiding.

De skûtsjes hadden de bovenboei bij Stobbegat in het vizier, maar deze leek maar niet dichterbij te komen. Elk skûtsje koos zijn eigen koers en wanneer Johannes Hzn. Meeter achterom keek zag hij 13 skûtsjes naast elkaar in de achtervolging. Na ruim een half uur werd de boventon door It Doarp Huzum gerond. Daarachter volgde Earnewâld als tweede, vóór Akkrum en Grou.

Het leek een halfwindsrak naar Ie-Sicht te worden, maar windschiftingen zorgden zo nu en dan voor een kruisrak. De voorsprong van Huizum was inmiddels flink geslonken en Earnewâld naderde. In het achterveld kwamen Woudsend, Lemmer, Langweer, Joure en Heerenveen in de gribus bij de bootjes terecht. Daar kon het laatste skûtsje in de wedstrijd, d’Halve Maen, enigszins van profiteren. De wind bleef onvoorspelbaar; dan was ie er en dan was ie weer weg. Dat zorgde voor de nodige spanning in de wedstrijd.

Tot vlak voor de finish was de dagwinnaar niet te voorspellen. Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) gestart op nummer 12 meldde zich opnieuw bij de voorste skûtsjes. Liggend over bakboord riep hij Grou en Earnewâld aan om ruimte te maken. Huizum, dat het merendeel van de wedstrijd op kop lag, moest deze leidende positie afgeven. Jappie Dzn. Visser (Sneek), gestart vanaf de 10e positie, kreeg nog even flink de wind van achteren. Hierdoor kon hij vlak voor de finish de koplopers nog bijhalen. Earnewâld finishte uiteindelijk als eerste en De Sneker Pan kwam verrassend als tweede over de finish. Grou werd derde en Akkrum vierde. Huizum moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Vier skûtsjes finishten met protestvlag; Leeuwarden, Lemmer, Heerenveen en d’Halve Maen. De jury heeft de protesten aangehoord en op basis daarvan besloten het SKS bestuur te adviseren conform artikel 2f van de wedstrijdbepalingen. Alles gehoord en overwogen hebbend heeft het SKS bestuur besloten de uitslag van de wedstrijd bij De Veenhoop mee te laten tellen voor het klassement.

Akkrumer Skûtsje gaat het wedstrijdwater op:

Bekijk hier de beelden van Omrop Fryslan door op onderstaande link te klikken:

https://omrop.fr/Uwqb

Bemanningslid van de dag vandaag Johannes Tichelaar

 

 

Uitslag wedstrijd De Veenhoop:

SchipperPlaatsPt.Extra Pt.
1Gerhard PietersmaEarnewâld0.90
2Jappie Dzn. VisserSneek20
3Douwe Azn. VisserGrou30
4Pieter Ezn. MeeterAkkrum40
5Johannes Hzn. MeeterHuizum50
6Auke de GrootStavoren60
7Albert Jzn. VisserLemmer70
8Willem Uzn. ZwagaLeeuwarden80
9Rinus de JongJoure90
10Teake Klaas van der MeulenWoudsend100
11Sytze BrouwerHeerenveen110
12Jaap Lzn. ZwagaLangweer120
13Klaas WesterdijkDrachten130
14Jeroen PietersmaDrachten140

 

Klassement na 2 wedstrijden:

SchipperSkutsjeTekenTotaalWedstr. Pt.Extra Pt.Sl. Wedstr.Na aftrek
1)Gerhard PietersmaEarnewâldTwee Gebroeders - Earnewâld2.92.9020.9
2)Willem Uzn. ZwagaLeeuwardenRienk Ulbesz - Leeuwarden8.98.9080.9
3)Jappie Dzn. VisserSneekDe Sneker Pan - Sneek13130112
4)Douwe Azn. VisserGrouDoarp Grou - Grou88053
5)Johannes Hzn. MeeterHuizumIt Doarp Huzum - Huizum88053
6)Pieter Ezn. MeeterAkkrumEildert Sietez - Akkrum1010064
7)Sytze BrouwerHeerenveenGerben van Manen - Heerenveen15150114
8)Auke de GrootStavorenSúdwesthoek - Stavoren16160106
9)Albert Jzn. VisserLemmerLemster Skûtsje - Lemmer1616097
10)Klaas WesterdijkDrachtend'Halve Maen - Drachten20200137
11)Rinus de JongJoureOeral Thús - Joure1717098
12)Teake Klaas van der MeulenWoudsendKlaas van der Meulen - Woudsend242401410
13)Jaap Lzn. ZwagaLangweerTwee Gebroeders - Langweer252501312
14)Jeroen PietersmaDrachtenTwee Gebroeders - Drachten262601412