Sytze Brouwer (Heerenveen) wint felle strijd op De Fluezen

Zon en een stevige wind in de zeilen van de skûtsjes, die daardoor soms flink scheef kwamen te liggen. Op en top Fryslân-promotie vandaag op De Fluezen bij Elahuizen. De start werd een klein uurtje uitgesteld vanwege een aantal buien met mogelijk onweer. Door de windkracht 4 tot 5 uit het zuidwesten, met uitschieters tot 6, beloofde het op voorhand een spectaculaire wedstrijd te worden. Schipper Sytze Brouwer (Heerenveen) domineerde van start tot finish. “Wat een geweldige wedstrijd! Vanuit de start kregen we een bats wind en pakten we gelijk de leiding. Die hebben we niet meer uit handen gegeven. Super! Helemaal geweldig!”

Wedstrijdleider Theunis de Vries besloot de start van de wedstrijd enige tijd uit te stellen en de ergste buien af te wachten. Daarna werd de zandloperroute smaller gemaakt en de start iets verlegd. Dit alles in voorbereiding op een spannende wedstrijd. Zeilen is omgaan met de omstandigheden. De wedstrijdcommissie had haar best gedaan en nu was het aan de schippers. Vlak voor de start haalde de wind aan tot kracht 6 en iedereen aan boord van de skûtsjes moest flink aan de bak.

Drachten en Langweer maakten een valse start en moesten terug om opnieuw van start te kunnen gaan. Huizum en d’Halve Maen startten onderin en kwamen goed weg met een bakboordslag. Sneek en Grou kozen ervoor om over stuurboord het kruisrak in te gaan. Zo zag het publiek op de dijk bij Elahuizen ieder skûtsje zijn eigen slagen maken, maar allemaal waren zij op weg naar diezelfde ton met ‘gele pet’. Daar wist Sytze Brouwer zijn Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen als eerste om de bovenboei te ronden. Johannes Hzn. Meeter (Huizum) volgde op de tweede plaats voor Albert Jzn. Visser (Lemmer).

Langweer haakte vroegtijdig af en verliet de wedstrijd. Zoals later bleek, was schipper Jaap Lzn. Zwaga niet fit genoeg om deze zware strijd aan te gaan. Het was hard werken aan boord van de skûtsjes en vooral ook respect voor alle peilers, die bij dit weer heel wat water over zich heen krijgen. Na de valse start wist Jeroen Pietersma (Drachten) al snel weer de aansluiting te vinden. Hij belandde eerst in de middenmoot en finishte uiteindelijk zelfs op de zesde plaats. Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) hield stand in het middenveld, tussen plek zeven en tien.

De wind leek iets stabieler te worden, maar de strijd ging onverminderd voort. Klaas Westerdijk (d’Halve Maen) koos voor de aanval en wist drie posities te winnen. Echter een volgend kruisrak moest hij alweer drie plaatsen prijsgeven. Zo waren er veel wisselingen in het veld. In het vierde kruisrak kwamen Huizum en Lemmer dichter bij koploper Heerenveen, die een extra slagje moest maken om de boei te kunnen ronden. Lemmer ging Huizum voorbij en lag nu tweede. De onderlinge verschillen bleven klein, want ook Grou vond aansluiting bij de top drie.

Auke de Groot (Stavoren) kon na de reparatie van zijn averij bij Langweer, de lummel van het giekbeslag was gebroken, niet uit het achterveld naar voren komen. Samen met Joure bezette hij de laatste posities. In het vijfde kruisrak wist Huizum met de juiste slagen de tweede plaats terug te veroveren op Lemmer. In datzelfde rak kruiste klassementsleider Earnewâld over stuurboord voor Akkrum, dat over bakboord lag. Pieter Ezn. Meeter moest behoorlijk uitwijken en de protestvlag verscheen in het want. Gerhard Pietersma nam zijn verlies, verliet de wedstrijd en kreeg daarmee 14 aftrekbare punten. Het Drachtster skûtsje profiteerde van deze situatie en schoof twee plekjes naar voren.

Het duel om de derde plaats achter Heerenveen en Huizum ging tussen Lemmer, Grou en Leeuwarden. Willem Uzn. Zwaga bleek na zijn twee dagzeges nog altijd in een goede ‘flow’ en dankzij sensationeel zeilen passeerde hij de neven Albert en Douwe Visser. Ook in het laatste deel van de wedstrijd waren er nog interessante ontwikkelingen, want Grou raakte de boei en zakte door het draaien van een extra rondje naar plaats acht. Daarachter streden de neven Jappie Dzn. Visser (Sneek) en Klaas Westerdijk (d’Halve Maen) met elkaar om plek negen.

Na twee uur zeilen kwam de afkortvlag in het want van startkotter De Zevenwolden. Heerenveen had op dat moment al ruim een minuut voorsprong op de nummer twee Huizum. Ook bij Leeuwarden mocht de vlag weer in top, want zij finishten als derde.

Bekijk hier de beelden van Omrop Fryslan door op onderstaande link te klikken:

https://omrop.fr/UweM

Sander Meeter vandaag bemanningslid van de dag.

 

Uitslag wedstrijd Elahuizen:

SchipperPlaatsPt.Extra Pt.
1Sytze BrouwerHeerenveen0.90
2Johannes Hzn. MeeterHuizum20
3Willem Uzn. ZwagaLeeuwarden30
4Albert Jzn. VisserLemmer40
5Pieter Ezn. MeeterAkkrum50
6Jeroen PietersmaDrachten60
7Douwe Azn. VisserGrou70
8Teake Klaas van der MeulenWoudsend80
9Klaas WesterdijkDrachten90
10Jappie Dzn. VisserSneek100
11Auke de GrootStavoren110
12Rinus de JongJoure120
13Jaap Lzn. ZwagaLangweer140
14Gerhard PietersmaEarnewâld140

Klassement na 5 wedstrijden:

SchipperSkutsjeTekenTotaalWedstr. Pt.Extra Pt.Sl. Wedstr.Na aftrek
1)Gerhard PietersmaEarnewâldTwee Gebroeders - Earnewâld24.924.901410.9
2)Willem Uzn. ZwagaLeeuwardenRienk Ulbesz - Leeuwarden23.823.801112.8
3)Sytze BrouwerHeerenveenGerben van Manen - Heerenveen26.926.901115.9
4)Douwe Azn. VisserGrouDoarp Grou - Grou25.925.901015.9
5)Johannes Hzn. MeeterHuizumIt Doarp Huzum - Huizum282801216
6)Pieter Ezn. MeeterAkkrumEildert Sietez - Akkrum24240618
7)Albert Jzn. VisserLemmerLemster Skûtsje - Lemmer31310922
8)Jeroen PietersmaDrachtenTwee Gebroeders - Drachten444401430
9)Jappie Dzn. VisserSneekDe Sneker Pan - Sneek424201230
10)Rinus de JongJoureOeral Thús - Joure424201230
11)Klaas WesterdijkDrachtend'Halve Maen - Drachten464601432
12)Auke de GrootStavorenSúdwesthoek - Stavoren515101437
13)Teake Klaas van der MeulenWoudsendKlaas van der Meulen - Woudsend535301439
14)Jaap Lzn. ZwagaLangweerTwee Gebroeders - Langweer636301449