Sytze Brouwer (Heerenveen) wint inhaalwedstrijd op Hegemer Mar

Fantastisch zeilweer op de Hegemer Mar bij Woudsend. Een noordwestenwind kracht 4 met in de vlagen een 5. Gezien de omstandigheden bleek het echter niet mogelijk om deze inhaalwedstrijd, zoals vooraf gepland, met een sleep te starten. De eerste reguliere start was algeheel vals, waarna de skûtsjes in de herkansing wel goed startten. Sytze Brouwer (Heerenveen) was als eerste bij de bovenste boei en streed tot in het laatste kruisrak om de winst. “Super geweldig! We hebben zo mooi gevochten met Grou!”

Ook tijdens deze inhaalwedstrijd had de wedstrijdcommissie gekozen voor een zandloperroute. Dit keer Baan A, waarbij de eerste bovenboei bakboord gerond moest worden. Een gunstige positie bij de start is o zo belangrijk, maar dat verliep voor Leeuwarden en Drachten gelijk al dramatisch. Zij wisten niet goed weg te komen vanachter de startkotter en zo zagen zij de andere skûtsjes al van start gaan.

Heerenveen koos net als Sneek, Joure en Grou voor een onderinse start. Sytze Brouwer zocht de ruimte met een lange bakboordslag richting het publiek op de Indijk. D’Halve Maen, Akkrum, Earnewâld en Lemmer kozen juist als eerste voor een stuurboordslag richting het Johan Frisokanaal. De skûtsjes lagen soms plat op het water en het was weer hard werken voor schippers en bemanningen.

Ruim voor de andere skûtsjes nam Heerenveen de leiding in de wedstrijd. Sneek en Grou kwamen over stuurboord op de boventon en zochten een gaatje voor Lemmer dat over bakboord kwam aanzeilen. Het leek allemaal net goed te gaan, totdat Grou richting de boei draaide en Lemmer in de giek van het Grouster skûtsje terechtkwam. Gelukkig verliep dit verder allemaal zonder problemen en de schippers besloten de protestvlaggen benedendeks te houden.

Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) rondde de boei aan de verkeerde kant en moest draaien om opnieuw aan de correcte kant te komen. Daardoor kwam hij echter wel helemaal achterin de vloot achter Jeroen Pietersma (Drachten) terecht. In het tweede kruisrak behield Heerenveen de voorsprong op de achtervolgers. Sneek leek voor de boeironding iets te ver uit te komen, waardoor er voor Grou een mogelijkheid was om Jappie Dzn. Visser te passeren. Douwe Azn. Visser, die eerder niet zo fit was en het helmhout aan zoon Albert had overgedaan, zat deze wedstrijd zelf weer aan het Grouster roer en pakte de tweede plaats.

Johannes Hzn. Meeter (Huizum) wist in dit tweede kruisrak maar liefst vijf plaatsen naar voren te komen. Terwijl Gerhard Pietersma (Earnewâld) en Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) plekken verspeelden. Heerenveen had de wind flink in de zeilen, maar wist dat titelverdediger Grou altijd loerde om dichterbij te komen. En dat lukte, want de voorsprong van 1:15 liep na elke rakken terug tot zelfs 20 seconden! Doordat Douwe Azn. Visser met zijn Doarp Grou andere slagen koos als Heerenveen ontvouwde zich een mooie strijd om de koppositie.

Maar ook daarachter werd volop gestreden. Zo wist Albert Jzn. Visser (Lemmer) in één keer de boei te bereiken, terwijl zijn neef Jappie van Sneek nog een extra slag moest doen en terugzakte naar plaats vier. Huizum consolideerde op de vijfde plek. Earnewâld knokte zich terug naar plaats zeven maar nét achter de Súdwesthoek. Leeuwarden merkte in aan den lijve dat de ene dag de andere niet is. De winnaar van gisteren wist na die belabberde start niet naar voren te zeilen en finishte uiteindelijk zelfs als laatste. Ook Akkrum beleefde een mindere dag en passeerde als twaalfde de finish, vlak voor Langweer.

Het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen, lange tijd opgejaagd door de Grousters, behaalde de tweede dagoverwinning van dit kampioenschap en deed goede zaken voor het klassement. Grou finishte als tweede en ook bij Lemmer kon dankzij de derde plaats de vlag in top.

Vanavond is de intocht van de skûtsjes in Lemmer en morgen zeilen de skûtsjes de wedstrijd die georganiseerd wordt door de Leeuwarder commissie.

Bekijk hier de beelden van Omrop Fryslan door op onderstaande link te klikken:

https://omrop.fr/Uwbb

Tom Otte vandaag bemanningslid van de dag.

Uitslag wedstrijd Woudsend:

SchipperPlaatsPt.Extra Pt.
1Sytze BrouwerHeerenveen0.90
2Douwe Azn. VisserGrou20
3Albert Jzn. VisserLemmer30
4Jappie Dzn. VisserSneek40
5Johannes Hzn. MeeterHuizum50
6Auke de GrootStavoren60
7Gerhard PietersmaEarnewâld70
8Jeroen PietersmaDrachten80
9Klaas WesterdijkDrachten90
10Teake Klaas van der MeulenWoudsend100
11Rinus de JongJoure110
12Pieter Ezn. MeeterAkkrum120
13Jaap Lzn. ZwagaLangweer130
14Willem Uzn. ZwagaLeeuwarden140

 

Klassement na 8 wedstrijden:

SchipperSkutsjeTekenTotaalWedstr. Pt.Extra Pt.Sl. Wedstr.Na aftrek
1)Gerhard PietersmaEarnewâldTwee Gebroeders - Earnewâld40.940.901426.9
2)Sytze BrouwerHeerenveenGerben van Manen - Heerenveen39.839.801128.8
3)Douwe Azn. VisserGrouDoarp Grou - Grou42.842.801428.8
4)Albert Jzn. VisserLemmerLemster Skûtsje - Lemmer45450936
5)Pieter Ezn. MeeterAkkrumEildert Sietez - Akkrum484801236
6)Willem Uzn. ZwagaLeeuwardenRienk Ulbesz - Leeuwarden52.752.701438.7
7)Johannes Hzn. MeeterHuizumIt Doarp Huzum - Huizum565601442
8)Klaas WesterdijkDrachtend'Halve Maen - Drachten646401450
9)Jeroen PietersmaDrachtenTwee Gebroeders - Drachten686801454
10)Auke de GrootStavorenSúdwesthoek - Stavoren696901455
11)Jappie Dzn. VisserSneekDe Sneker Pan - Sneek737301459
12)Teake Klaas van der MeulenWoudsendKlaas van der Meulen - Woudsend757501461
13)Rinus de JongJoureOeral Thús - Joure757501263
14)Jaap Lzn. ZwagaLangweerTwee Gebroeders - Langweer888801474