Dubbelslag voor Auke de Groot (Stavoren) in Lemster baai

Alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd waren aanwezig tijdens de tweede wedstrijddag bij Lemmer; een straffe zuidwestenwind kracht 4 en een kampioenschap dat met de dag spannender wordt. Veertien skûtsjes maakten dit keer een ‘vliegende start’ en twaalf skûtsjes bereikten de finish. De winnaar was dezelfde als gisteren, want Auke de Groot behaalde met zijn Súdwesthoek-skûtsje een geweldige dubbelslag in de Lemster baai. “Het plan dat we van tevoren hadden, kwam uit. Geweldig! Met een knappe start doen we heel goed mee.”

De start is altijd al belangrijk, maar gezien de kleine verschillen in het klassement was deze vandaag cruciaal. Een paar minuten voor het startschot zochten de skûtsjes de startlijn al op en probeerden allemaal op die ene voor hen favoriete plek van start te gaan. Woudsend bleek ditmaal te vroeg en werd teruggeroepen. De meeste skûtsjes kozen voor een lange bakboordslag, terwijl Lemmer en Langweer een stuurboordslag richting de vrije wind maakten.

Het hele wedstrijdveld lag aan het begin van deze wedstrijd wijd verspreid over de Lemster baai. Akkrum kwam over bakboord op de bovenste boei met ‘gele pet’ en zag Grou nog nét over stuurboord voorlangs gaan. Johannes Hzn. Meeter (Huizum) moest achter Akkrum langs. Grou leek de koppositie te kunnen veroveren, maar Auke de Groot draaide z’n Súdwesthoek-skûtsje nog precies in een gaatje om de boei.

Wie dacht dat de protestsituaties bij die eerste boeironding zouden plaatsvinden, kwam bedrogen uit. Want na het voordewindse rak kwamen enkele skûtsjes boord-aan-boord op de onderton gevaren. Akkrum, Heerenveen en Earnewâld raakten met elkaar in een lastige situatie verwikkeld, waarna drie protestvlaggen werden gehesen. Daar bleef het echter niet bij. Earnewâld moest de wedstrijd staken wegens averij. Ook Akkrum streek de zeilen en er verscheen een gele vlag – medische hulp gewenst – aan boord. Schotenman Richard Koehoorn was gewond geraakt en werd later voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig volgde vanavond het bericht dat hij zich weer bij de vloot had aangesloten.

Heerenveen kon de wedstrijd wel vervolgen, maar deed dit vanaf de twaalfde en laatste plaats. De voorste skûtsjes kregen weinig mee van dit alles. De Súdwesthoek hield prima stand en kon de aanvallen van nummer twee Huizum pareren. Albert Jzn. Visser (Lemmer) zeilde op thuiswater op de derde positie voor neef Douwe van Grou. De Grousters hadden baat bij een goede klassering en zagen dat hun concurrenten of uitgevallen of achterop geraakt waren.

De omstandigheden in de Lemster baai wisselden zo nu en dan, waardoor er zeker nog wel verschuivingen mogelijk waren. Door de gele boeien als hindernis in het kruisrak te gebruiken, had de Lemster commissie er alles aan gedaan om te voorkomen dat de zandloperroute eventueel saai werd. Een loefduel tussen Woudsend en d’Halve Maen gaf Heerenveen de mogelijkheid twee plaatsjes naar voren te komen. In het vijfde kruisrak verspeelde Grou maar liefst drie plaatsen, doordat zij over stuurboord voorrang moesten geven aan Leeuwarden, Drachten én Joure. Zo lag Grou ineens zevende en zag het in de volgende rakken naaste concurrent Heerenveen steeds dichterbij komen. Want Sytze Brouwer belandde vlak achter It Doarp Grou.

In het negende kruisrak volgde een prachtig schouwspel tussen deze twee matadoren. Heerenveen zette de aanval in, maar er werd goed opgelet. Ging Heerenveen overstag, dan reageerde Grou direct. Zo kruisten beide skûtsjes door het water op naar de boventon. Grou passeerde bij de boei Drachten, maar de snelheid ging er even uit. Heerenveen kon nog voor Sneek en Woudsend de boei ronden en liep in het voordewindse rak over Drachten en vond opnieuw aansluiting bij Grou.

De Súdwesthoek zeilde nog altijd fier aan kop en finishte opnieuw als eerste. Huizum werd tweede voor Lemmer. Ook een mooie uitslag voor Willlem Uzn. Zwaga die met een vierde plaats nog meedoet voor de podiumplaatsen. Rinus de Jong behaalde een prima vijfde plaats met het Jouster skûtsje.

De protestcommissie nam de protesten in behandeling en besliste als volgt: Protest Akkrum tegen Heerenveen, op basis van artikel 15.4, is niet toegekend aangezien de situatie buiten twee scheepslengtes van de ton plaatsvond. Protest Heerenveen tegen Earnewâld, op basis van artikel 15, is toegekend. Aangetoond is dat situatie buiten twee scheepslengtes plaatsvond, terwijl skûtsjes boord aan boord lagen. Protest Earnewâld tegen Heerenveen, op basis van artikel 15.4, is eveneens niet toegekend aangezien situatie buiten twee scheepslengtes van de ton plaatsvond.

Morgen volgt de apotheose van dit kampioenschap tijdens de slotwedstrijd op de Snitser Mar.

Bekijk hier de beelden van Omrop Fryslân door op onderstaande link te klikken:

https://omrop.fr/Uwre

 

Hans Boorsma en Richard Koehoorn vandaag bemanningsleden van de dag:

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitslag wedstrijd Lemmer:

SchipperPlaatsPt.Extra Pt.
1Auke de GrootStavoren0.90
2Johannes Hzn. MeeterHuizum20
3Albert Jzn. VisserLemmer30
4Willem Uzn. ZwagaLeeuwarden40
5Rinus de JongJoure50
6Douwe Azn. VisserGrou60
7Sytze BrouwerHeerenveen70
8Jeroen PietersmaDrachten80
9Jappie Dzn. VisserSneek90
10Teake Klaas van der MeulenWoudsend100
11Klaas WesterdijkDrachten110
12Jaap Lzn. ZwagaLangweer120
13Gerhard PietersmaEarnewâld140
14Pieter Ezn. MeeterAkkrum5.60

Klassement na 10 wedstrijden:

SchipperSkutsjeTekenTotaalWedstr. Pt.Extra Pt.Sl. Wedstr.Na aftrek
1)Sytze BrouwerHeerenveenGerben van Manen - Heerenveen50.950.901139.9
2)Douwe Azn. VisserGrouDoarp Grou - Grou55.855.801441.8
3)Pieter Ezn. MeeterAkkrumEildert Sietez - Akkrum55.655.601243.6
4)Albert Jzn. VisserLemmerLemster Skûtsje - Lemmer53530944
5)Willem Uzn. ZwagaLeeuwardenRienk Ulbesz - Leeuwarden59.759.701445.7
6)Gerhard PietersmaEarnewâldTwee Gebroeders - Earnewâld63.963.901449.9
7)Johannes Hzn. MeeterHuizumIt Doarp Huzum - Huizum666601452
8)Auke de GrootStavorenSúdwesthoek - Stavoren70.870.801456.8
9)Klaas WesterdijkDrachtend'Halve Maen - Drachten818101467
10)Jeroen PietersmaDrachtenTwee Gebroeders - Drachten898901475
11)Jappie Dzn. VisserSneekDe Sneker Pan - Sneek929201478
12)Rinus de JongJoureOeral Thús - Joure949401480
13)Teake Klaas van der MeulenWoudsendKlaas van der Meulen - Woudsend979701483
14)Jaap Lzn. ZwagaLangweerTwee Gebroeders - Langweer11111101497