Grou haalt podium dankzij winst in slotwedstrijd

Klik hier om het Skûtsjejournaal van Omrop Fryslan te bekijken van vrijdag 12 augustus 2016

De SKS kampioen 2016 was al bekend. Maar wie dacht dat daardoor de slotwedstrijd om des keizers baard zou gaan, kwam bedrogen uit. Het werd een spannende wedstrijd om de podiumplaatsen naast Douwe Jzn. Visser (Sneek). Ook De Sneker Pan zelf mengde zich volop in de strijd zoals een ware kampioen betaamd. Het Grouster skûtsje had vandaag één missie: van de vierde naar de derde plek in het klassement. En die missie slaagde. Grou kwam na een prima start aan de leiding en finishte als eerste op de Snitser Mar. De wedstrijdcommissie Sneek had een grote zandloperroute uitgelegd; Baan G West.

Vanwege die west-zuidwesten wind vond de start plaats aan de kant van Terherne. Vervolgens een lang kruisrak naar de eerste boventon, waar de Grousters als eerste aankwamen. Gevolgd door Joure, Langweer en kampioen Sneek. In het voordewindse rak verloor Douwe Jzn. Visser een plaatsje aan zijn broer Albert (Lemmer). Na het tweede kruisrak lag de bovenboei prachtig voor het publiek bij het Starteiland. Daar zag men nog altijd Douwe Azn. Visser (Grou) op kop vóór Joure. Daarachter de drie groene skûtsjes van Langweer, Lemmer en Sneek. De nummer twee van het klassement, Earnewâld volgde op de zevende plaats achter Woudsend. Akkrum bleek inmiddels van de veertiende naar de dertiende plaats te zijn gekomen. Grou kon vrij zeilen en vergrootte de voorsprong in de loop van de wedstrijd tot ruim twee minuten. Dirk Jan Reijenga (Joure), de kampioen van vorig jaar, zag de kampioen van dit jaar, Sneek, steeds dichterbij komen. In het eerste kruisrak van de tweede route maakte Sneek de slagen bij de vaargeul en kon het over bakboord vóór Langweer en Lemmer komen.

Het tekende de ware kampioen dat Sneek niet zomaar een ‘ereronde’ zeilde, maar volop het duel aanging. Tijdens deze laatste wedstrijd gaven schippers en bemanningen nog één keer al hun energie en dat leverde een mooie wedstrijd voor het publiek aanwezig op het water, het Starteiland of thuis voor de live-uitzending van Omrop Fryslân. Geen wijzigingen aan kop van de wedstrijd, maar daarachter was het een komen en gaan van bakboord- en stuurboordskûtsjes die op de bovenste boei afkwamen. En hoe komt het dan? Is er een gaatje om een skûtsje tussen te krijgen of moeten een skûtsje over stuurboord achter aansluiten? Hierdoor bleef het spannend tot het eind. Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) wist in drie routes het halve wedstrijdveld voorbij te zeilen en op de zevende plek te belanden. Uiteindelijk finishte Akkrum zelfs nog als zesde, vóór Langweer dat was teruggezakt van drie naar zeven. Grou kon onbedreigd naar de tweede dagoverwinning van dit kampioenschap en dus naar de derde plek op het eindpodium. Daarachter streden Joure en Sneek om plek twee. Dirk Jan Reijenga moest alle zeilen bijzetten, maar hield stand op de tweede plek.

Sneek finishte als derde. Earnewâld, de nummer twee van het klassement, eindigde als vijfde achter Lemmer. Het was een fantastisch kampioenschap, met een verdiende winnaar. We hebben alle dagen geweldige zeilomstandigheden gehad en ook aan publieke belangstelling geen gebrek. Dank hiervoor! Nadat De Sneker Pan nog een prachtige ereronde over het wedstrijdwater had gemaakt, werd de SKS kampioen 2016 dit jaar voor het eerst gehuldigd voor het publiek bij de Starttoren op het Starteiland. Volgens traditie overhandigde CdK John Jorritsma de winnende schipper en bemanning bloemen en een fûgeltsje Beerenburg. Uit handen van Bert Roman, directievoorzitter Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland, kreeg Douwe Jzn. Visser het Sulveren Skûtsje uitgereikt.

Deel deze pagina: